Zoeken
  • Traveleers

Even voorstellen: Nepalese partner

Bijgewerkt op: 1 dec. 2020

Om onze reizen authentiek te maken en soepel te laten verlopen, werken wij samen met lokale partners. Als reiziger draag je dus bij aan de plaatselijk economie. Bovendien leg je op die manier veel makkelijker contact met de lokale bevolking.

Selectie Bij het samenstellen van een nieuwe reis naar een bestemming die niet eerder in ons portfolio stond, komt het zoeken van een nieuwe lokale partner bij kijken. Dit is een zorgvuldig, soms langdurig, proces. Wij vinden het namelijk belangrijk dat onze lokale partners dezelfde visie hebben als ons, zijnde onze reizen zo duurzaam mogelijk uitvoeren en een positieve bijdrage leveren aan het leven van de lokale bevolking. Onze Nepalese partner is het perfecte voorbeeld van hoe reisorganisaties te werk horen te gaan. Wij zijn er dan ook ongelofelijk trots op om Royal Mountain Travel als onze partner te mogen voorstellen.

Royal Mountain Travel RMT, een in 2005 gevestigde Nepalese touroperator, is een gemeenschap van reisexperts die zich inzetten voor het behoud van de lokale cultuur en omgeving om authentieke en betekenisvolle reizen te bieden aan reizigers in Nepal, Tibet en Bhutan. Ze werken samen met reisbureaus wereldwijd om reiservaringen te plannen die authentieke, lokale levensstijlen benadrukken in enkele van de meest unieke landschappen op aarde.

Hun aanpak is eenvoudig. Ze willen bezoekers iets anders bieden: echte ervaringen die duurzaam zijn ontworpen met oog voor een positieve impact.

Kernwaarden Ze laten zichzelf leiden door hun drie kernwaarden:

1. Community empowerment. Investeren in de lokale gemeenschap is een van RMT’s kernwaarden. Ze hopen in hun land en binnen de reisbranche de standaard te zetten ten behoeve van de belangrijkste en vaak achtergestelde belanghebbenden: de lokale bevolking.

2. Milieubeheer. Duurzaamheid is geen trend of modewoord voor RMT. Het is hoe ze zaken doen.

· De kantoren worden aangedreven door klimaatvriendelijke zonnepanelen

· Eenmalig plastic gebruik is niet toegestaan in hun kantoren. Ze hebben deze praktijk uitgebreid naar het veld door gidsen en dragers te voorzien van herbruikbare metalen waterflessen.

· Hun voertuigenvleet ligt op schema om te worden vervangen door elektrische voertuigen.

· Ze werken eraan om hun CO2-uitstoot te meten en begrijpen, zodat ze CO2-neutraal kunnen worden.

3. Teruggeven

“Onze gemeenschappen zijn wat ons maakt. Wanneer zij profiteren, profiteren wij en wanneer wij profiteren, zouden zij ook moeten profiteren.”

Royal Mountain Travel support onder andere alleenstaande moeders, scholen, ziekenhuizen en het herstellen van klimaatvriendelijke trekking routes na de aardbeving.


Koploper in Nepal Tegenwoordig is het algemeen bekend dat olifantenritjes not-done zijn. Maar helaas worden er nog steeds illegaal olifanten gevangen, en groeit het aantal olifanten in de toeristenindustrie nog steeds. Jonge olifanten worden hier voor vastgebonden, uitgehongerd en mishandeld om later als toeristische attractie te kunnen worden ingezet. Ook in Nepal is het mogelijk om op de rug van een olifant de jungle in te gaan om neushoorns en tijgers op te sporen.

Door de ecotoerisme focus van Royal Mountain Travel waren zij een van de eerste operatoren in Nepal die alle activiteiten in verband met olifanten heeft stop gezet. Ze informeren hun leveranciers en partners strikt dat ze geen activiteiten met betrekking tot olifanten aan mogen bieden aan hun gasten. Wij verkennen de jungle van Chitwan dan ook gewoon per jeep en kano!

Vrouwen Empowerment Vanaf het begin heeft RMT zich gericht op de ethische waarden van ecotoerisme, empowerment van vrouwen en de deelname van vrouwen en lokale samenlevingen aan gemeenschapsontwikkeling. Ze investeren in en creëren programma's die de empowerment van vrouwen bevorderen. Dit begint al op hun kantoor, aangezien vrouwen 50% van hun personeelsbestand uitmaken.


Community Homestay Bij Royal Mountain Travel geloven ze, net als Traveleers, in de kracht van reizen om te empoweren. Hun wortels in duurzaam toerisme liggen diep en ze hebben een bijzondere nadruk en interesse in het samenstellen van ervaringen die vrouwen verheffen. Een van deze initiatieven is Community Homestay, een programma dat reizigers wil verbinden met de unieke culturen die zijn ingebed in Nepal door de ogen van de lokale bevolking. Community Homestay is een netwerk van homestays die worden gerund en beheerd door de lokale bevolking (voornamelijk vrouwen) in heel Nepal. Gastgezinnen verwelkomen reizigers in hun huis om deel te nemen aan de activiteiten van hun dagelijks leven, of het nu gaat om het onderdompelen in lokale festivals en deelnemen aan feesten, of gewoon het bereiden van een authentieke huisgemaakte maaltijd.

Community Homestay is gebouwd met de visie om vrouwen kansen te bieden om als ondernemer te slagen. Het biedt vrouwen de mogelijkheid en middelen om hun eigen bedrijf te runnen. Door dit te doen, zijn vrouwen empowered, zelfverzekerd en trotse bijdragen aan de huishoudelijke en lokale economie. Evenals geeft het ze een onafhankelijke bron van inkomsten. Er is een grotere economische impact op de gemeenschap als geheel omdat veel dingen van de gemeenschap worden gekocht voor maaltijden, comfort, verblijf van de gasten.

Uit studies van het World Economic Forum is gebleken dat wanneer je in een vrouw investeert, ze 80% daarvan terug in gezinnen en gemeenschappen investeert. RMT is getuige geweest van de kracht van deze transitie op lokale schaal, met een rimpeleffect dat zich buiten het bereik van een enkel huishouden uitstrekt en in de bredere gemeenschap is geïntegreerd. Omdat de vrouwen nu bijvoorbeeld zeggenschap hebben over hoe geld wordt uitgegeven, zijn buurthuizen gebouwd als een verzamelcentrum om sociale kwesties aan de orde te stellen, hebben scholen extra financiering ontvangen en zijn Engelse programma's niet alleen geïmplementeerd als een manier voor de lokale bevolking om te communiceren met reizigers, maar ook om de gewenste vaardigheden voor werkgelegenheid in het hele land en in het buitenland te ontwikkelen. Als resultaat van het nemen van stappen in de richting van empowerment van vrouwen, is de wereld een betere plek voor iedereen.

Travelife Certificaat Door alle bovengenoemde initiatieven heeft Royal Mountain Travel het hoogste niveau van Travelife Sustainable Tourism-certificering mogen ontvangen. Dit maakt het bedrijf een van de eersten in Nepal die dit niveau bereikt.

Referenties Community Homestay. (2020). Experience Nepal through the eyes of the locals. [online] Available at: https://www.communityhomestay.com/ [Accessed 3 Jan. 2020]. Royal Mountain Travel. (2020). A Community for Adventure and Local Experience. [online] Available at: https://royalmt.com.np/ [Accessed 3 Jan. 2020].

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven