Zoeken
  • Traveleers

Op reis in de Coronatijd

Bijgewerkt op: 1 dec. 2020

Wij konden niet meer stil zitten en moésten toch echt even op reis. Met maar een paar landen die op geel stonden was de keuze makkelijk: een paar daagjes naar Faro, Portugal. Een echte last-minute reis. Paspoort en mondkapjes mee en gaan!

Zijn de grenzen open? Wat zijn de voorwaarden? Als je op vakantie wilt in het buitenland is het allereerst handig om te checken of jouw bestemming überhaupt reizigers toelaat. Zijn de grenzen open voor internationale reizigers? Een goede plek om dit checken is de International Air Transport Association (IATA). Via hun website kun je op een interactieve wereldkaart controleren of het land toeristen toelaat en onder welke voorwaarden. Via covidcontrols.co kun je per land kijken wat de lockdown status is, hoeveel besmettingen er zijn en hoe het zit met de regels voor toeristen. Ook handig om te checken: wat is het advies van de Nederlandse overheid? Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een systeem van kleurcodes die aangeven of je veilig naar een land kan reizen. Als er veel besmettingen zijn of andere risico’s, dan worden reizen afgeraden en kan je worden gevraagd om bij thuiskomst in quarantaine te gaan. Het reisadvies van jouw bestemming kun je checken via de website Nederland Wereldwijd. Portugal was op het moment van vertrek code ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) en er waren geen voorwaarden om het land binnen te komen. We hebben enkel van tevoren een registratieformulier in moeten vullen, maar deze werden ook uitgedeeld in het vliegtuig, dus dit is niet per se nodig. Vergeet als laatste niet de Gezondheidsverklaring in te vullen. Aan ons werd niet gevraagd om deze te tonen, maar dit kan natuurlijk wel! Op het vliegveld was het rustig, zowel van Eindhoven Airport naar Faro als van Faro naar Rotterdam Airport. We waren binnen enkele minuten door de douane heen en konden hierna wat eten en drinken in het restaurant. Niet alles op de luchthaven was open, maar genoeg voor het kleine aantal reizigers aanwezig op het vliegveld. Tijdens het boarden zijn we als laatste ingestapt, om goed afstand te kunnen bewaren van de rest. Zowel tijdens de vlucht als op het vliegveld is het dragen van een mondmasker verplicht, maar wij vonden dit verder niet storend en voelde ons echt veilig!


Welke regels gelden ter plaatse? Ondanks dat in veel landen de lockdown is opgeheven, is het dagelijks leven nog steeds anders dan je misschien gewend bent. In veel landen geldt dat je in openbare ruimtes een mondkapje moet dragen en zijn voorzieningen tijdelijk gesloten. Op sommige bestemmingen kan bovendien een avondklok gelden en moet je zelfs op straat een mondkapje dragen. Op de website van de ANWB vind je een handig overzicht met daarin alle regelgeving per vakantiebestemming. Daarin vind je precies welke regels gelden met betrekking tot mondkapjes, afstand houden en of je bijvoorbeeld moet reserveren voor een restaurant.

In Portugal vielen de regels erg mee. Het enige wat ons echt opviel was dat het óntzettend rustig was. Het was dan ook heel makkelijk om overal afstand te houden van elkaar. We moesten enkel een mondkapje op in het openbaar vervoer, de winkels en wanneer je door een restaurant heen liep. Best veel Portugezen liepen ook op straat met een mondkapje op, maar dit was absoluut niet verplicht. Tijdens onze reis hebben we 2 excursies gedaan. Deze bleken bij aankomst privé excursies te zijn, simpelweg omdat er zo weinig andere toeristen waren! Verder hebben we 1 dag een auto gehuurd en hebben we Uber gebruikt om van en naar het vliegveld te reizen (super goedkoop!). Wij vonden eigenlijk alles in Faro goed betaalbaar en het voelde ook echt veilig, een super bestemming voor een stedentripje dus!


Wat als het misgaat? In deze periode kan regelgeving snel veranderen. Een land kan plotseling een lockdown invoeren of een oranje reisadvies krijgen vanuit de Nederlandse overheid. Het is handig om een reis te boeken met soepele annuleringsvoorwaarden, zodat je in ieder geval geld terugkrijgt als je plotseling je vakantie moet annuleren of afbreken. Via de Reisapp van Buitenlandse Zaken blijf je tijdens je vakantie op de hoogte van de ontwikkelingen. Portugal ging in de dagen dat wij daar waren plotseling op code ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Wij besloten niet hals over kop naar huis te vliegen, omdat we ook écht niet konden begrijpen waarom de kleurcode aangepast werd. Het was in Faro rustiger dan in de winkelstraat in ons dorp, en alzeker rustiger dan in Amsterdam of de Nederlandse bossen in het weekend. We hebben de laatste twee dagen dan ook nog heerlijk met onze voetjes in het zand genoten van de Portugese zon.

Wij geloven dat het niet uitmaakt waar je bent, maar hoe je je gedraagt. 💙 Laat je testen, vooraf en achteraf

💙 Houd je aan de lokale maatregelen

💙 Boek je reis bij een betrouwbare organisatie #ReizenKanZo #WijsopReis #VeiligOpReis #SGR #ANVR

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven